KİMYA’NIN HAYATIMIZDAKİ YERİ
Kimya, maddeyi ve maddenin çevreyle olan ilişkisi inceleyen bilim dalıdır. Kimya, binlerce yıldır var olan bir bilimdir. M.Ö. 320 yıllarında Aristo’nun Simya çalışmalarına verdiği yönle Kimya alanındaki gelişmeler hız kazanmıştır.
Kimya, önceleri Simya ilmi ile aynı kabul edilirdi. Fakat Kimya, modern bilim araçlarının imkanlarıyla ortaya çıkarılan bir bilimdir. Kimya, maddenin yapısını ve davranışlarını inceler. Çevremizde birçok olay kimyasal tepkimeler sonucunda meydana gelmektedir.
Kimyasal tepkimeler, iki veya daha fazla maddenin atomlarının yer değiştirmesi, kopması ya da bağlanmasıyla ortaya çıkan tepkimelerdir. Tepkimeler belli bilimsel kimya kanunları ile gerçekleşir.
Kimya hayatımızın her alanında bulunmaktadır. Canlıların hayatında Kimya, hayati bir öneme sahiptir. Çünkü canlılık faaliyetlerinin gerçekleşmesi de kimyasal tepkimelere bağlıdır.
Kimya’nın günlük hayatımızdaki yeri ve önemi şu şekildedir:
*Bitkiler fotosentez yapar. Fotosentez kimyasal bir tepkimedir.
*Canlılar solunum yapar. Solunum kimyasal tepkimeler sayesinde gerçekleşir.
*Canlılar, ürer. Üreme, kimyasal tepkimeler sayesindedir.
*Canlılar, boşaltım yapar. Sindirim ve boşaltım kimyasal tepkimeler sayesindedir.
*Canlılar beslenir. Beslenme kimyasal tepkimeler sonucunda gerçekleşir.
*Mutfakta yemek yaparken kimyasal tepkimelerden yararlanırız.
*Evimizi boyarken, kimyasal tepkimeler sayesinde boyarız.
*Kullandığımız ilaçlar, vücudumuzda kimyasal tepkimeler sonucunda işe yarar.
Kimya hayatımızın her alanında vardır. Bilim ve teknik insanların hayatta kalmasını kolaylaştırır. Kimya ise her hayati meselede canlılığın devam etmesini sağlayan kanunlar içerir. Çevremizde bütün olaylar kimyasal tepkimeler sonucunda oluşur.
Kimyanın insan yaşamındaki yeri ve önemi;
Kimya insanların yaşamlarını kolaylaştıran bir bilim dalıdır. Aslında Kimya insanların yaşamıyla iç içe geçmiş hatta vazgeçilmez bir hal almıştır. Bu durumların neler diye bir soru sorulacak olursa başlıcaları şöyledir; İnsanlar hijenik bir ortamda yaşamak istiyorsa Kimyacılar tarafından işlenmiş Kimyasallar sayesinde (sabun,şampuan,deterjan,diş macunu..vb) sağlıklı ve temizlik kültürünü kazanmışlardır. Diğer bazı kimyasallerden elde edilmiş ürünleri sayacakolursak;
Kolonya, parfüm, gıda maddelerinin eldesi, plastik ürünleri, Enerji eldesi(pil vb.), Su arıtılması ve temiz sağlıklı bir su içe bilmek için, evlerimizin sağlıklı ve hijyenik olabilmesi için, ev hijyenlerinin eldesi (tuz ruhu, kireç sökücüler, böcek ilaçları vb.)
Maddeyi oluşturan atomları,bunlardan oluşan bileşimleri ve bu bileşimlerin yapısını inceleyen ve bu maddelerin özellikleri ile diğer maddelerle olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.Kimya evrenin başlangıcından bu yana yaşamsal reaksiyonları, maddesel etkileşimleri, maddenin iç yapısını daha doğrusu evreni inceleyerek kendi alanında biz insanlara anlaşılır, erişilebilinir ve kullanılabilinir bilgiler sunmaktadır. Böylece hayatı daha anlaşılır kılabilmekte ve insanın gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Elementler, bileşikler, maddenin özellikleri, çözeltiler, tablolar, deneyler....Biraz karmaşık bir yapısı olduğunu kabul ediyoruz ama kendi içinde bir bütünlüğü var ve mantığını anlayınca gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Kendinizi kimya konusunda sudan çıkmış balık gibi hissediyorsanız mutlaka bu işi kıvıran bir arkadaşınızdan yardım isteyin. Kendi öğrenciliğimize dayanarak söylüyoruz ki bilen arkadaşlarla çalışarak kimya konusunda çok ilerleyebilir, kendinize şaşabilirsiniz. Zevkli deneyler de var hem. Üstelik düşünsenize, kimya hayatın her anında her an olmaya devam edecek. Kimse size molekül incelemesi yaptırmayacak ama siz dünyaya daha farklı ve zengin bir bilinçle bakabileceksiniz. Eh, bulmacalarda periyodik tablonun, kuzu sesi ve Mısır tanrısından sonra en sık sorulan soru olduğunu da fark etmişsinizdir.
EDEBİYAT VE FEN BİLİMLERİ ANADOLU LİSESİ KİMYA ÖĞRETMENİ ÖZLEM ÖZKAN
